25 Aralık 2007 Salı

Lisans Ders Programları ve İçerikleri-1

Aşağıdaki liste İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin 2007-2008 Akademik yılı süresince
FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ KARŞILAŞTIRMALI EDEBİYAT Bölümü için belirlediği Ders programını, içeriklerini ve kredi notlarını içermektedir..
Bilgi Üniversitesi 2007-2008 akademik yılında birinci sınıfların..














1. YIL - GÜZ



Kredi


LIT 145


Edebiyat ve Diğer Sanatlar I : Bu dersin amacı öğrencilere, Batı Edebiyatı'nı incelerken ihtiyaç duyacakları kültürel arkaplanı kazandırmaktır. Derste özellikle Batı müziği, plastik sanatları ve mitolojisi üzerinde durulacaktır.

0



LIT 149


İleri Okuma ve Yazma I : Bu ders, Roma İmparatorluğu'nun yıkılışından yeni çağın başlangıcına, Batı kültür ve uygarlığı'nın geçirdiği toplumsal, siyasi ve ekonomik dönüşümleri ele almaktadır. Bu geniş zaman dilimi içindeki farklı dönemlerin edebiyat, resim, mimari ve müzik alanındaki ürünleri ayrıntılı olarak incelenmektedir. Ders yazılı, görsel ve işitsel malzemeyle desteklenmektedir.

0



TK 149


Türkçe I : Dersin amacı, Türkçe için edebi anlatım türleri ile akademik Türkçe için öğretici yazı biçimleri üzerinde çalışarak yazılı-sözlü anlatım tekniklerini aktarmaktır. Bu çerçevede, ders öğrencileri çağdaş Türk Edebiyatı ile tanıştırmayı ve öğrencilerin güçlü bir edebiyat bilinci geliştirmelerini sağlamayı hedeflemektedir.

0



Dönem Kredisi: 0






1. YIL - BAHAR



Kredi



LIT 146


Edebiyat ve Diğer Sanatlar II : Bu dersin amacı öğrencilere, Batı Edebiyatı'nı incelerken ihtiyaç duyacakları kültürel arkaplanı kazandırmaktır. Derste özellikle Batı müziği, plastik sanatları ve mitolojisi üzerinde durulacaktır.

6



LIT 150


İleri Okuma ve Yazma II : Bu ders, Orta Çağ'dan günümüze, Batı kültür ve uygarlığının geçirdiği toplumsal, siyasi ve ekonomik dönüşümleri ele almaktadır. Bu geniş zaman dilimi içindeki farklı dönemlerin edebiyat, resim, mimari ve müzik alanındaki ürünleri ayrıntılı olarak incelenmektedir. Ders yazılı, görsel ve işitsel malzeme ile desteklenmektedir.

18



TK 150


Türkçe II : Dersin amacı, Türkçe için edebi anlatım türleri ile akademik Türkçe için öğretici yazı biçimleri üzerinde çalışarak yazılı-sözlü anlatım tekniklerini aktarmaktır. Bu çerçevede, ders öğrencileri çağdaş Türk Edebiyatı ile tanıştırmayı ve öğrencilerin güçlü bir edebiyat bilinci geliştirmelerini sağlamayı hedeflemektedir.

6



Dönem Kredisi: 30






2. YIL - GÜZ



Kredi



LIT 201


Don Kişot ve Roman Poetikası :

Bu derste, "Don Quixote" romanı çok ayrıntılı bir biçimde okunacak ve romanın önemli bölümleri roman kuramından bahsetmek için bir çıkış noktası olarak kullanılacaktır. Derste tanıtılacak roman kuramcılarından başlıcaları: Ian Watt, Harry Levin, Georg Lukacs, Bakhtin ve Todorov'dur. Kuramsal tartışmaların Don Quixote'tan parçalarla örneklendiği bu ders, öğrencileri dördüncü sınıftaki edebiyat kuramı dersine hazırlar niteliktedir.

3



LIT 203


Uygulamalı Eleştiri I : Öğrencilerin başkasından yardım almadan edebi bir eserle (ya da herhangi bir sanat eseriyle) ilişki kurması bu aşamada hâlâ bir sorun olduğu için, bu derste "Metin Analizi" dersinde başlanan çalışmalar devam ettirilecektir. Bu ders aynı zamanda öğrencileri üçüncü sınıfta aldıkları "Şiirin Gelişimi" dersine de hazırlayacaktır. Derste esas olarak klasik I. A. Richards tarzında şiir okumaları yapılacaktır. Kronolojik sıra gözetilmeyecektir. Şiirlerin yanı sıra metin analizi yöntemlerini örnekleyen önemli eleştiri metinleri(Empson, F.R. Leavis, Alan Tate, Bodkin) okutulacaktır.


3



LIT 211


Tiyatronun Gelişimi I : Bu ders, Antik Yunan'dan Shakespeare'e tiyatronun gelişimini oyun metinlerinin incelenmesi yoluyla işlemektedir.

3



HTR 101


Türk Devrim Tarihi I : Bu dersin amacı, Türk Devrimi'nin anlamını ve önemini öğrencilere öğretebilmektir. Dersin ana konusu, Kurtuluş Savaşı’dır. Ders, Türkiye Cumhuriyeti’nin kökleri (Osmanlı İmparatorluğu’nun sosyal ve kültürel yapısı), cumhuriyet, bağımsızlık gibi temalar etrafında yürütülecektir.

2





Tüm Seçmeli Dersler Listesinden 1 Ders

3





Tüm Seçmeli Dersler Listesinden 1 Ders

3



Dönem Kredisi: 17






2. YIL - BAHAR



Kredi



LIT 202


Komedi ve Roman : Roman ile komedi arasındaki ilişki, şu metinlerin ayrıntılı bir biçimde okunması yoluyla araştırılacaktır: Sterne'ün Tristram Shandy'sinden parçalar, Fielding'in Shamela'sı, Jacques the Fatalist'ten parçalar, Ahmet Mithat Efendi'nin Karı Koca Masalı, Carroll'ın Alice in Wonderland'i, Twain'in Huckleberry Finn'i, Bulgakov'un Master and Margarita'sı.

3



LIT 212


Tiyatronun Gelişimi II : Bu ders, Ibsen'den Beckett'e 20. yy. tiyatrosunun gelişimini oyun metinlerinin incelenmesi yoluyla işlemektedir.

3



LIT 292


Uygulamalı Eleştiri II : Öğrencilerin başkasından yardım almadan edebi bir eserle (ya da herhangi bir sanat eseriyle) ilişki kurması bu aşamada hâlâ bir sorun olduğu için, bu derste ”Metin Analizi” dersinde başlanan çalışmalar devam ettirilecektir. Bu ders aynı zamanda öğrencileri üçüncü sınıfta aldıkları ”Şiirin Gelişimi” dersine de hazırlayacaktır. Derste esas olarak klasik I. A. Richards tarzında şiir okumaları yapılacaktır. Kronolojik sıra gözetilmeyecektir. Şiirlerin yanı sıra metin analizi yöntemlerini örnekleyen önemli eleştiri metinleri (Empson, F.R. Leavis, Alan Tate, Bodkin) okutulacaktır.

3



HTR 102


Türk Devrim Tarihi II : Bu dersin amacı, Türk Devrimi'nin anlamını ve önemini öğrencilere öğretebilmektir. Modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu ve Kemalist ilkeler dersin temel konularını oluşturur.

2





Tüm Seçmeli Dersler Listesinden 1 Ders

3





Tüm Seçmeli Dersler Listesinden 1 Ders

3



Dönem Kredisi: 17






3. YIL - GÜZ



Kredi



LIT 303


Şiirin Gelişimi I Bu ders, tür olarak şiiri, hem tarih içindeki evreleri, hem de sanat özellikleri bakımından gözlem altına alır. Klasik çağdan Rönesans'a kadar şairlerin şiiri kafiye, vezin, nazım biçimi, nazım kalıbı, söylem, tarz, mecaz, vb. yoluyla nasıl kurduklarını örneklendirir.

3



LIT 311


Eleştiri Yöntemleri I : Bu dersin amacı, farklı toplumsal ve kültürel yargıların edebiyatın ne olduğunu belirlemede oynadığı rolü anlamak, edebiyattaki çeşitli ekollerin her birinin kendi yorum yöntemlerini kullanarak nasıl çeşitli hükümlere vardıkları üzerine düşünmektir. Edebi akımlar ile kültür tarihi arasındaki etkileşimin ve yazar ile okurun sosyo-kültürel konumlarının, Aristoteles'den Marksizm'e, edebi metinlerin üretim ve tüketim süreci üzerine yaptığı etki de başlıca inceleme konusudur.

3



PHIL 301


İnsan Ediminin Sorunsallaştırılması ve Kendiliğin Ortaya Çıkışı : Bu ders, batı geleneğinde Eski Yunan’dan modern döneme dek insan ediminin farklı sorunsallaştırma biçimlerini, bu sorunsallaştırmaların beraberinde getirdiği kendilik kavramlarını, bu kavramların felsefenin yanı sıra trajedi, diyalog, meditasyon, itiraf/günah çıkartma ve deneme gibi anlatı biçimleriyle ilişkisini ele alır.

3





Tüm Seçmeli Dersler Listesinden 1 Ders

3





Tüm Seçmeli Dersler Listesinden 1 Ders

3



Dönem Kredisi: 15






3. YIL - BAHAR



Kredi



LIT 304


Şiirin Gelişimi II : Bu ders, tür olarak şiiri, hem tarih içindeki evreleri, hem de sanat özellikleri bakımından gözlem altına alır. Rönesans'tan günümüze kadar şairlerin şiiri kafiye, vezin, nazım biçimi, nazım kalıbı, söylem, tarz, mecaz, vb. yoluyla nasıl kurduklarını örneklendirir.

3



LIT 312


Eleştiri Yöntemleri II : Bu dersin amacı, farklı toplumsal ve kültürel yargıların edebiyatın ne olduğunu belirlemede oynadığı rolü anlamak, edebiyattaki çeşitli ekollerin her birinin kendi yorum yöntemlerini kullanarak nasıl çeşitli hükümlere vardıkları üzerine düşünmektir. Edebi akımlar ile kültür tarihi arasındaki etkileşimin ve yazar ile okurun sosyo-kültürel konumlarının, Aristoteles'den Marksizm'e, edebi metinlerin üretim ve tüketim süreci üzerine yaptığı etki de başlıca inceleme konusudur. Dersin kapsayacağı akımlar Yeni Eleştiri, Rus Biçimciliği, Yapısalcılık, Post-Yapısalcılık, Psikanaliz ve Feminist Kuram olacaktır.

3



PHIL 302


Felsefi bir Sorun Olarak Modern Benlik: Bu ders, Descartes’tan 19. yüzyıla dek uzanan bir süreçte modern kendilik kavramının ortaya çıkışı ve gelişimini, bu geleneğin insan doğası, öznellik, otonomi ve iktidar gibi etik ve politik meselelere etkisini inceler. Bu inceleme, toplumsal sözleşme teorisi, idealizm, tarihselcilik ve maddecilik gibi felsefi doktrinler bağlamında gerçekleştirilir.

3





Tüm Seçmeli Dersler Listesinden 1 Ders

3





Tüm Seçmeli Dersler Listesinden 1 Ders

3



Dönem Kredisi: 15






4. YIL - GÜZ



Kredi



LIT 401


Türk Edebiyatı I : Bu derste, her yıl Türk edebiyatından belli bir yazar, üslup, dönem yada mesele çıkış noktası alınır. Bu sene Türk romanının Tanzimat'tan başlayarak günümüze gelişimi üzerinde durulacaktır.

3



LIT 403


Modernizm : Baudelaire'den Joyce'a modernist edebiyatın başlıca eserleri incelenecektir.

3



LIT 441


Roman Tipolojileri I: 18. ve 19. Yüzyıl : Bu dersin amacı, romanın gelişimini, düşünce akımları, kültürel ve epistemolojik arkaplan, kadın, aile ve eğitim ile ilgili toplumsal meseleler, sansür ve edebiyat eleştirisi müessesesi ile olan ilişkileri içinde incelemektir. Gotik, Bildungsroman, mektup-roman gibi alt türlerden örnekler görülecektir. İncelenen yazarlar: Defoe, Fielding, E. Bronte, Dickens, Stendhal, Balzac, Flaubert.

3





Tüm Seçmeli Dersler Listesinden 1 Ders

3





Tüm Seçmeli Dersler Listesinden 1 Ders

3



Dönem Kredisi: 15






4. YIL - BAHAR



Kredi



LIT 402


Türk Edebiyatı II : Bu derste, 1980 sonrası ”tarihi” romanlar incelenecektir. Bu romanların belli bir tarihsel döneme hangi açıdan baktıkları ve toplumsal dokuyu ne şekilde çözümleyip yorumladıkları araştırılacaktır. Bu romanların belgelere dayanmakla birlikte tarihi nasıl sorunsallaştırdıkları, düşgücü ve fantaziden yararlanarak tarihe nasıl daha eleştirel bir açıdan bakmamızı sağladıkları da gösterilmeye çalışılacaktır.

3



LIT 442


Roman Tipolojileri II: 20. Yüzyıl : Bu dersin amacı, romanın gelişimini, düşünce akımları, kültürel ve epistemolojik arkaplan, kadın, aile ve eğitimle ilgili toplumsal meseleler, sansür ve edebiyat eleştirisi müessesesi ile olan ilişkileri içinde incelemektir. Künstlerroman, masalsı gerçekçilik, post-modern roman gibi alt türlerden örnekler görülecektir. İncelenen yazarlar: Joyce, Woolf, Robbe-Grillet, Kafka, Dostoevsky, Garcia Marquez.

3



PHIL 402


Toplumsal Düşüncenin Felsefi Temelleri : Toplumsal düşüncenin felsefi temellerini araştırmayı hedefleyen bu ders, felsefe etkinliğini Descartes’dan günümüze koşullandırmış ve birbirleriyle rekabet içinde olan akıl ve rasyonalite anlayışlarının bir açımlamasıyla başlayacak ve bu açımlama temelinde toplumbilimlerine iki farklı yaklaşımı (Pozitivizm ve Eleştirel Teori) eleştirel olarak karşılaştıracaktır. Okumalar Comte, Durkheim, Weber, Adorno, Horkheimer, Heidegger, Foucault ve Deleuze'ü kapsayacaktır.

3





Tüm Seçmeli Dersler Listesinden 1 Ders

3





Tüm Seçmeli Dersler Listesinden 1 Ders

3



Dönem Kredisi: 15






Toplam Kredi: 124






Kaynak: Bilgi Üniversitesi'nin internet sitesinden alınmıştır.

Devamı...

24 Aralık 2007 Pazartesi

Lisans Ders Programları ve İçerikleri-2

Aşağıdaki liste Eskşehir Osmangazi Üniversitesi'nin
FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ KARŞILAŞTIRMALI EDEBİYAT Bölümü için belirlediği Ders programını ve derslerin içeriklerini içermektedir.

1. SINIF 1. Yarıyıl Zorunlu Dersler


Dersin Adı

Karşılaştırmalı Ede. Bil. Giriş I : Karşılaştırmalı Edebiyat çalışması yapabilmek ve değişik kültürlerin etkisi altında o ülkelerde yazılmış edebi eserleri karşılaştırabilmek için, başlangıcından günümüze değin meydana gelen düşünce akımları tarihsel gelişim süreci içerisinde ele alınarak incelenir.

Batı Kültür Tarihi I : Bu derste, Batı ülkelerinin kültürleri sosyal, ekonomik, felsefi ve tarihsel açıdan ele alınıp, kültürlerinin oluşumları ve diğer dünya ülke kültürleri ile etkileşimleri öğrenciye aktarılır.

Türk Kültür Tarihi I : Türk kültürünün kaynakları, destanlar (Ergenekon, Manas destanları), yazıtlar, Kitâb-ı Dede Korkut, lügatler, Türk kültürünün evreleri, İslam öncesi Türk (Bozkır) kültürü, Türklerde sosyal yapı, aile, iktisadi hayat, günlük hayat, beslenme, giyim, köy ve şehir, eski Türk inancı, kanun (töre), adliye, edebi kültür ve sanat, yazı, el sanatları, devlet teşkilatı, hükümet, devlet meclisi, ortak yönetim, ülke, istiklal, ordu.

Mitoloji I: Karşılaştırmalı metin çalışmalarında ülkelerin kültürel değerlerini gösterebilmek amacıyla bu derste, Doğu ve Batı kültürlerinin temellerinde yatan mitolojik unsurların öğrencilere kazandırılması amaçlanır.

Edebiyatta Temel Kavramlar I :Edebiyat Biliminde yer alan epik, lirik, drama, roman öykü, masal, novel, kısa öykü, fabel vb. temel kavramlar kısa metin örnekleri ile öğrenciye aktarılır.


Edebi Akımlar I

Türk Dili I : Dilin tanımı, yeryüzündeki dil aileleri ve Türkçenin dünya dilleri arasındaki yeri, Türk yazı dilinin tarihi gelişimi, Türkçe kelimeleri tanıma yolları ve Türkçedeki fonetik hadiseler. Düzgün kompozisyon yazabilme becerisini kazandırmak.

Zorunlu Seçimlik Dersler (4 kredilik derslerden en az 1 tanesi ile 2 kredilik derslerden en az 2 tanesi seçilecek)

İngilizce I
Almanca I
Fransızca I
Rusça I
Çağ. İngiliz Ede. Seçme Metinler I
Çağ. Alman Ede. Seçme Metinler I
Bilgisayar Kullanımı I


2. Yarıyıl Zorunlu Dersler

Karşılaştırmalı Ede. Bil. Giriş II : Karşılaştırmalı Edebiyat çalışması yapabilmek ve değişik kültürlerin etkisi altında o ülkelerde yazılmış edebi eserleri karşılaştırabilmek için, başlangıcından günümüze değin meydana gelen düşünce akımları tarihsel gelişim süreci içerisinde ele alınarak incelenir


Batı Kültür Tarihi II : Bu derste, Batı ülkelerinin kültürleri sosyal, ekonomik, felsefi ve tarihsel açıdan ele alınıp, kültürlerinin oluşumları ve diğer dünya ülke kültürleri ile etkileşimleri öğrenciye aktarılır.


Türk Kültür Tarihi II : İslamiyet sonrası Türk kültür tarihi, Türklerin İslam Dini'ni kabulleri, İslam medeniyetinin Türk kültürüne etkileri, devlet yönetimi, kurumları, hukuk, adalet, sosyal hayat, fert, aile, toplum düzeni, beslenme, giyim-kuşam, günlük yaşam, şehirleşme, şehircilikle ilgili belirleyiciler, sanat ve edebiyat, musiki, eğitim, bilim, ekonomik hayat, sosyal güvenlik kurumları, esnaf teşkilatı.


Mitoloji II : Karşılaştırmalı metin çalışmalarında ülkelerin kültürel değerlerini gösterebilmek amacıyla bu derste, Doğu ve Batı kültürlerinin temellerinde yatan mitolojik unsurların öğrencilere kazandırılması amaçlanır.


Edebiyatta Temel Kavramlar II : Edebiyat Biliminde yer alan epik, lirik, drama, roman, öykü, masal, novel, kısa öykü, fabel vb. temel kavramlar kısa metin örnekleri ile öğrenciye aktarılır.

Edebi Akımlar II

Türk Dili II : Yapı bakımından kelimeler, kelime grupları, isim, sıfat, zamir, zarf, edat, fiil, cümle, yazılı kompozisyon türleri, sözlü kompozisyon türleri, konuşma uygulamaları, plânlı yazma uygulamaları, metin çözümlemeleri


Zorunlu Seçimlik Dersler ( 4 kredilik derslerden en az 1 tanesi ile 2 kredilik derslerden en az 2 tanesi seçilecek )

İngilizce II
Almanca II
Fransızca II
Rusça II
Çağ. İngiliz Ede. Seçme Metinler II
Çağ. Alman Ede. Seçme Metinler II
Bilgisayar Kullanımı II

2. SINIF 1. Yarıyıl Zorunlu Dersler

Avrupa Aydınlanması: Bu derste, Avrupa sanat, edebiyat ve felsefe akımlarını derinden etkileyen aydınlanma düşüncesi, bu düşüncenin yayılma nedenleri ve sonuçları örnek metinlerle açıklanır.

Romanın Tarihsel Gelişimi : Bu derste, düzyazı türüne giren romanın diğer edebi türlerden ayrılıp toplumlara göre başlangıcından günümüze değin ne gibi değişimlere uğradığı ve günümüzdeki konumunun ne olduğu anlatılır.

Şiirin Tarihsel Gelişimi: Bu derste, şiirin edebiyattaki gelişim evrelerinin önemli dönüm noktaları, edebi akımlardan ne denli etkilendiği ve felsefi düşünceler ışığında elde ettiği konum ele alınır.

Metin İnceleme Teknikleri: Metin inceleme Teknikleri dersinde, edebiyatta epik, lirik, drama, roman öykü, masal, novel, kısa öykü, fabl vb. yazılmış edebi metin türlerinin hangi tekniklerle ve nasıl inceleneceği amaçlanır.

Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi I: İnkılabın Tanımı, I.Dünya Savaşı'na kadar Osmanlı Devleti'ndeki gelişmeler, I.Dünya Savaşı, Mondros Ateşkes Anlaşması, Mustafa Kemal Paşa'nın Hayatına Genel Bir Bakış, Cemiyetler ve Faaliyetleri, Mustafa Kemal Paşanın Samsun'a çıkışı, Kongreler, Meclis-i Mebusan'ın Toplanması ve Misak-ı Milli, TMMM'nin Açılması, Sakarya Zaferine Kadar Milli Mücadele. Sakarya Zaferi, Milli Mücadele'nin Mali Kaynakları, Büyük Taarruz, Mudanya Mütarekesi, Saltanatın Kaldırılması, Lozan Barış Konferansı.

Zorunlu Seçimlik Dersler ( 4 kredilik derslerden 1 tanesi, çağdaş edebiyat derslerinden 1 tanesi ile 2 kredilik derslerden en az 1 tanesi seçilecek )

İmgebilime Giriş I
Osmanlıca I
Ortadoğu Kültürü ve Edebiyatı I
Çağ. Amerikan Edeb. Seçme Metinler I
Çağ. Avus. & İsviçre Edeb. Seçme Metinler I İngilizce III
Almanca III
Fransızca III
Rusça III

2. Yarıyıl Zorunlu Dersler

Bilimsel Araştırma Yöntemleri : Bu derste, öğrencilerin bilimsel bir araştırmayı ya da kendilerine verilen bir ödevi nasıl ve hangi kurallara bağlı kalınarak hazırlayacakları anlatılır. Bilimsel çalışmanın kural ve yöntemleri açıklanarak öğrencilerin bilimsel düşünme yetenekleri geliştirilir.

Tiyatronun Tarihsel Gelişimi :Bu derste, başlangıcından günümüze değin tiyatronun gelişimindeki önemli dönüm noktaları, edebi akımlardan ne denli etkilendiği ve felsefi düşünceler ışığında elde ettiği aydınlanmacı konumunun gösterilmesi amaçlanır.

Estetik

Eleştiri Kuram ve Yöntemleri : Bu derste, öğrenciye eleştirmenlerin kullandığı eleştiri kuramları ve yöntemleri ile bu kuramların ışığı altında bir sanat eserinin, nasıl ve hangi bağlamda eleştirisinin yapılabileceği anlatılır.

Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi II: Cumhuriyetin İlanı, Halifeliğin Kaldırılması, 1924 Anayasası, Çok Partili Yaşam Deneyimi, Şeyh Sait Ayaklanması, Cumhuriyete Karşı Diğer Tepkiler. Harf İnkılabı, Üniversite Reformu, Tarih ve Dil İnkılabı, Ekonomi, Maliye ve Sosyal Yaşamla İlgili İnkılaplar, Hukuk Alanında İnkılaplar, Atatürk Döneminde Türkiye'nin İç ve Dış Siyaseti, Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik, İnkılapçılık, Atatürk'ün Ölümünün İç ve Dış Yankıları, Atatürk'ün Vefatından Sonra Türkiye'de İç ve Dış Gelişmeler.

Zorunlu Seçimlik Dersler ( 4 kredilik derslerden 1 tanesi, çağdaş edebiyat derslerinden 1 tanesi ile 2 kredilik derslerden en az 1 tanesi seçilecek )

İmgebilime Giriş II
Osmanlıca II
Ortadoğu Kültürü ve Edebiyatı II
Çağ. Amerikan Edeb. Seçme Metinler II
Çağ. Avus.&İsviçre Edeb. Seçme Metinler II
İngilizce IV
Almanca IV
Fransızca IV
Rusça IV

3. SINIF 1. Yarıyıl Zorunlu Dersler

Felsefe Tarihi I : Bu derste, başlangıcından günümüze değin ortaya çıkan değişik felsefi görüş ve düşünceler ele alınır ve öğrencilerin karşılaştırmalı bir çalışmada dikkat etmeleri gereken noktalara dikkatlerinin çekilmesi amaçlanır.

Türk Edebiyatı I: Kendi edebiyatını yakından tanımadan başka ulusların edebiyatını anlamada güçlük çekileceği savından hareketle öğrencilere bu derste, başlangıcından günümüze Türk Edebiyatı, edebi akımları, yazarları ve eserlerinin tanıtılması öngörülmektedir.

Türk Edebiyatından Seç.Met.: Bu derste, Türk Edebiyatının önde gelen yazarlarının eserlerinden seçilmiş örnek metinler karşılaştırılmalı edebiyat bilimi değerlendirme kriterleri altında incelenerek hangi yabancı edebi etkilerin altında kaldığının tespiti amaçlanır.

Uygulamalı Eleştiri : Eleştiri kuram ve yöntemlerinin bilimsel alanda yazınsal eserlere uygulanması

Karş.Edebiyat Semineri I : Bu derste,öğrencilerden,Türk ve Dünya Edebiyatına ait yazarların eserleri karşılaştırmaları ve bu çalışma yapılırken de daha önce öğrendikleri karşılaştırma yöntemlerini kullanmaları istenecektir.

Zorunlu Seçimlik Dersler ( 4 kredilik derslerden 1 tanesi, çağdaş edebiyat derslerinden 1 tanesi ile 2 kredilik derslerden en az 1 tanesi seçilecek )

Çocuk ve Gençlik Edebiyatı I
Diksiyon I
Yaratıcı Yazarlık
Çağ. Fransız Edeb. Seç. Met. I
Çağdaş Bulgar Romanı I
İngilizce Edebi Çeviri I
Almanca Edebi Çeviri I
Fransızca Edebi Çeviri I
Almanca V
İngilizce V
Fransızca V
Rusça V

2. Yarıyıl Zorunlu Dersler

Karşılaştırmalı Metin Analizi: Bu derste, Türk Edebiyatı ile çeşitli yabancı edebiyatlardan seçilmiş (orijinal) dildeki Metinler birbirleriyle dilsel ve metin içeriği yönünden karşılaştırılarak metinlerin analizleri yapılacaktır.

Felsefe Tarihi II : Bu derste, başlangıcından günümüze değin ortaya çıkan değişik felsefi görüş ve düşünceler ele alınır ve öğrencilerin karşılaştırmalı bir çalışmada dikkat etmeleri gereken noktalara dikkatlerinin çekilmesi amaçlanır.

Türk Edebiyatı II : Kendi edebiyatını yakından tanımadan başka ulusların edebiyatını anlamada güçlük çekileceği savından hareketle öğrencilere bu derste, başlangıcından günümüze Türk Edebiyatı, edebi akımları, yazarları ve eserlerinin tanıtılması öngörülmektedir.

Dünya Edeb. Seçme Metinler : Edebiyata damgasını vurmuş değişik ülke yazar ve eserlerinden seçilen metinlerin bu derste ele alınarak incelenmesi ve bu, eserlere yansıyan çeşitli ülke yazarlarının düşünceleri ile yine çeşitli edebi eserlere yansımalarının ve kültürel değerlerin tespiti amaçlanmaktadır.

Karş.Edebiyat Semineri II

Zorunlu Seçimlik Dersler ( 4 kredilik derslerden en az 1 tanesi, edebi çeviri derslerinden en az 1 tanesi ile 2 kredilik derslerden en az 1 tanesi seçilecek )

Çocuk ve Gençlik Edebiyatı II
Diksiyon II
Kısa Öykü İncelemesi
Çağ. Fransız Edeb. Seç. Met. II
Çağdaş Bulgar Romanı II
İngilizce Edebi Çeviri II
Almanca Edebi Çeviri II
Fransızca Edebi Çeviri II
Almanca VI
İngilizce VI
Fransızca VI
Rusça VI


4. SINIF 1. Yarıyıl Zorunlu Dersler

Çağdaş Türk Edebiyatı I : Bu derste, Türk Edebiyatı'na damgasına vurmuş çağdaş Türk yazarlarının eserleri ele alınarak, diğer derslerde öğrenilen eleştiri kuramları yardımıyla analizlerinin yapılması hedeflenir.

Karş. Edebiyat Semineri III: Bu derste,öğrencilerden,Türk ve Dünya Edebiyatına ait yazarların eserleri karşılaştırmaları ve bu çalışma yapılırken de daha önce öğrendikleri karşılaştırma yöntemlerini kullanmaları istenecektir.

Genel Dilbilim I : Bu derste öğrencilere, bir dilin fonetik, fonolojik, leksik, morfolojik, sentaks vs. yapılarının aktarılması ile yine bir dilin eş ve art zamanlı süreçlerinin aktarılması amaçlanır.

Dram Sanatı ve Uygulama I

Zorunlu Seçimlik Dersler ( 4 kredilik derslerden en az 1 tanesi, edebi çeviri derslerinden en az 1 tanesi ile 2 kredilik derslerden en az 1 tanesi seçilecek )

İngilizce Edebi Çeviri III
Almanca Edebi Çeviri III
Fransızca Edebi Çeviri III
Almanca VII
İngilizce VII
Fransızca VII
Rusça VII
Edebiyat ve Görsel Sanatlar I
Türk ve dünya sinemasından örnek filmler
Alımlama Estetiği
Çağ. Balkan Edeb. Seç. Met. I
Çağ. Arap. Edeb. Seç. Met. I
Popüler Kültür
Türk Sineması
Dram Sanatı ve Uygulama I

2. Yarıyıl Zorunlu Dersler

Çağdaş Türk Edebiyatı II : Bu derste, Türk Edebiyatı'na damgasını vurmuş çağdaş Türk yazarlarının eserleri ele alınıp, diğer derslerde öğrenilen eleştiri kuramlar yardımıyla analiz edilmesi, yazarın okuyucusuna aktarmak istediği bilgiler doğrultusunda öğrencilere çağdaş düşüncelerin aktarılması hedeflenir.

Karş. Edebiyat Semineri IV

Genel Dilbilim II

Dram Sanatı ve Uygulama II

Zorunlu Seçimlik Dersler ( 4 kredilik derslerden en az 1 tanesi, edebi çeviri derslerinden en az 1 tanesi ile 2 kredilik derslerden en az 1 tanesi seçilecek )

İngilizce Edebi Çeviri IV
Almanca Edebi Çeviri IV
Fransızca Edebi Çeviri IV
Almanca VIII
İngilizce VIII
Fransızca VIII
Rusça VIII
Edebiyat ve Görsel Sanatlar II
Bilim Kurgu
Çağ. Balkan Edeb. Seç. Met. II
Çağ. Arap. Edeb. Seç. Met. II
Dünya Sineması
Yazışma Teknikleri




Osmangazi Üniversitesi'nden arkadaşların programlara dair daha güncel yorumlarını, eklenmesi ya da düzeltilmesi gereken detaylar konusunda katılımlarını beklemekteyiz...



Devamı...

Lisans Ders Programları ve İçerikleri-3

Osmangazi Lisans Programı Ders içerikleri devamı:



4. SINIF 1. Yarıyıl Zorunlu Dersler


Çağdaş Türk Edebiyatı I : Bu derste, Türk Edebiyatı'na damgasına vurmuş çağdaş Türk yazarlarının eserleri ele alınarak, diğer derslerde öğrenilen eleştiri kuramları yardımıyla analizlerinin yapılması hedeflenir.

Karş. Edebiyat Semineri III: Bu derste,öğrencilerden,Türk ve Dünya Edebiyatına ait yazarların eserleri karşılaştırmaları ve bu çalışma yapılırken de daha önce öğrendikleri karşılaştırma yöntemlerini kullanmaları istenecektir.


Genel Dilbilim I : Bu derste öğrencilere, bir dilin fonetik, fonolojik, leksik, morfolojik, sentaks vs. yapılarının aktarılması ile yine bir dilin eş ve art zamanlı süreçlerinin aktarılması amaçlanır.

Dram Sanatı ve Uygulama I

Zorunlu Seçimlik Dersler ( 4 kredilik derslerden en az 1 tanesi, edebi çeviri derslerinden en az 1 tanesi ile 2 kredilik derslerden en az 1 tanesi seçilecek )

İngilizce Edebi Çeviri III
Almanca Edebi Çeviri III
Fransızca Edebi Çeviri III
Almanca VII
İngilizce VII
Fransızca VII
Rusça VII
Edebiyat ve Görsel Sanatlar I
Türk ve dünya sinemasından örnek filmler
Alımlama Estetiği
Çağ. Balkan Edeb. Seç. Met. I
Çağ. Arap. Edeb. Seç. Met. I
Popüler Kültür
Türk Sineması
Dram Sanatı ve Uygulama I


2. Yarıyıl Zorunlu Dersler

Çağdaş Türk Edebiyatı II : Bu derste, Türk Edebiyatı'na damgasını vurmuş çağdaş Türk yazarlarının eserleri ele alınıp, diğer derslerde öğrenilen eleştiri kuramlar yardımıyla analiz edilmesi, yazarın okuyucusuna aktarmak istediği bilgiler doğrultusunda öğrencilere çağdaş düşüncelerin aktarılması hedeflenir.

Karş. Edebiyat Semineri IV

Genel Dilbilim II

Dram Sanatı ve Uygulama II

Zorunlu Seçimlik Dersler ( 4 kredilik derslerden en az 1 tanesi, edebi çeviri derslerinden en az 1 tanesi ile 2 kredilik derslerden en az 1 tanesi seçilecek )

İngilizce Edebi Çeviri IV
Almanca Edebi Çeviri IV
Fransızca Edebi Çeviri IV
Almanca VIII
İngilizce VIII
Fransızca VIII
Rusça VIII
Edebiyat ve Görsel Sanatlar II
Bilim Kurgu
Çağ. Balkan Edeb. Seç. Met. II
Çağ. Arap. Edeb. Seç. Met. II
Dünya Sineması
Yazışma Teknikleri




Devamı...

17 Aralık 2007 Pazartesi

Edebiyat-Sinema İlişkisinin Uyarlama Dalı üstünden İncelenmesi

Aşağıda içindekiler ve özet bölümü verilmiş olan tez, 2007 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’ne lisans bitirme tezi olarak sunulmuştur. Sinema-Edebiyat ilişkisini uyarlama dalı aracılığı ile inceleyen bu teze ilgilenenler aşağıdaki linkten .pdf dosyasından erişebilirler. Kaynak göstermek şartıyla alıntı yapılabilir.


Duygu KOCABAYLIOĞLU

Devamı...

16 Aralık 2007 Pazar

Deconstruction as a Critical Theory

A school of philosophy that originated in France in the late 1960s, has had an enormous impact on Anglo-American criticism.
Differánce: Meaning does not reside in the sign. This difference is also the ultimate phenomenon in the universe. Everything can only be defined by its difference

Devamı...

15 Aralık 2007 Cumartesi

Post-Modernism as a Critical Theory

The term postmodernism originated among artists and critics in New York in the 1960's and was taken up by European theorists in the 1970’s. One of these theorists is Jean-Francois Lyotard in his famous book called "The Postmodern Condition" he attached the legitimating myths of the modern age (the grand narratives),that is..

Devamı...

14 Aralık 2007 Cuma

Structuralism as a Critical Theory

The author is no longer important, the author is "dead". Literature does not tell any truth about life. The author has to draw upon the immense dictionary of language and culture which is 'always already written'. It would not be misleading to use the term 'anti-humanist' to describe the spirit of structuralism. They emphasize their opposition to all forms of literary criticism in which the human subject is the source and origin of literary meaning.

Devamı...

Site Hakkında...

Karşılaştırmalı Edebiyat şimdiye kadar
kez ziyaret edildi. İlginize teşekkür ederiz ::
© 2006-2010 9Kare.Net Yazı İşleri Ürünüdür :: iletişim ::
Resized Header Image Copyright © DHester by freewebpageheaders.com

© Blogger templates The Professional Template Tasarım: Ourblogtemplates.com 2008


PageRank Checking Icon

Takipçilerimiz