Pedagojik Formasyon Eğitimi Sorunu
Sayın Ziyaretçilerimiz,
Sitemizin Bir Meslek Olarak Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünde, biraz da mesleğin getirdiği bir edebi dil alışkanlığı ile Karşılaştırmalı Edebiyat bölümü mezunlarının seçebileceği meslekleri, pozisyonları anlatmaya çalışmıştık. Üniversitelerinde bölüm sayfalarında bu meslekleri daha net biçimde görebilirsiniz. (Osmangazi’nin web sitesinde formasyon eğitimi ve öğretmenlik şansından bahsedilse de bölüm mezunlarına formasyon verilmediğini bu sitede bizzat kendileri belirtmişlerdir.)
Bölümü yeni tercih edecek olanlardan haklı olarak “pedagojik formasyon eğitimi” hakkında çok soru aldık ve tüm açıklamalarımıza rağmen almaya devam ediyoruz. Bu başlığı da bu konudaki tüm tartışmaların aynı çatıda toplanması için açmış bulunuyoruz.
Daha önce de belirttiğimiz üzere, Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü mezunlarına maalesef özel ders vermek dışında kamu kurumlarında öğretmenlik şansı tanınmıyor. Devletin (buna askeri kurumlarda dahil) herhangi bir kurumunda öğretmen statüsü ile çalışabilmek için, eğer eğitimi fakültesi mezunu değilseniz mutlaka “pedagojik formasyon eğitimi” almalısınız. Formasyon eğitimi de Karşılaştırmalı Edebiyat öğrencilerinin "gerekli İngilizce yeterliliğinde olmadığı" bahane edilerek bu bölüme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilmemektedir. Herhangi bir kamu kurumuna yabancı dil öğretmeni olarak atanmak için, fen-edebiyat fakültelerindeki dil ve edebiyat bölümlerinden birini okuyup, bakanlığın açtığı formasyon eğitimlerine devam etmelisiniz.
Şu adreste göreceğiniz 2006 tarihli haber maalesef pedagojik formasyon hakkında bakanlıktan çıkan en son haber niteliğindedir.
Son yedinci maddede “Kursa sadece Fen, Edebiyat ve Fen-Edebiyat fakültelerinden mezun olup öğretmenlik formasyon belgesi veya orta öğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programı belgesi olmayanlar ile öğretmenliğe kaynak oluşturan ve eğitim fakültesi dışında kalan diğer fakültelerden mezun olanlardan özel okul veya özel dershanede halen kadrolu uzman öğretici olarak görev yapmakta olanlar katılabilecektir.” ibaresi görünmekle birlikte Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü bu kapsam dışında tutulmaktadır.
Ayrıca http://www.meb.gov.tr/bilgiedinme/SSS.html adresinde ÖĞRETMEN YETİŞTİRME VE ATAMALARI HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI
başlığı altında kimlerin pedagojik formasyon eğitimi alabileceği açıklanmıştır. Şu adreste bulunan dosyadaki oldukça “muğlak” tanıma göre Karşılaştırmalı Edebiyat bölümü mezunun özel dershanelerde ders verebileceği anlamı çıksa da, (sonrasında kurs ile bu eğitimin tamamlanması şartı ile) şimdiye kadar bu bölüm mezunu olup da herhangi bir kurumda formasyon eğitimi almadan ders veren, herhangi bir mezun bilgisi bulunmamaktadır. (Biliyorsanız, siz bizimle paylaşın.)
Askeri kurumlarda öğretmen olma şartlarının MEB’e bağlı olmayan dışında kendi iç düzenlemeleri de olabilir. Bu konuda detaylı bilgi için www.msb.gov.tr/ ve www.meb.gov.tr/ adreslerinin ilgili bölümleri dikkatle incelenmelidir.
Çıkan sonuç şudur ki, mutlaka öğretmen olmak istiyorsanız eğitim fakültelerine ya da dil-edebiyat bölümlerine başvurun. Şikayetlerinizi bize değil, MEB’e iletin:)