24 Aralık 2007 Pazartesi

Lisans Ders Programları ve İçerikleri-2

Aşağıdaki liste Eskşehir Osmangazi Üniversitesi'nin
FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ KARŞILAŞTIRMALI EDEBİYAT Bölümü için belirlediği Ders programını ve derslerin içeriklerini içermektedir.

1. SINIF 1. Yarıyıl Zorunlu Dersler


Dersin Adı

Karşılaştırmalı Ede. Bil. Giriş I : Karşılaştırmalı Edebiyat çalışması yapabilmek ve değişik kültürlerin etkisi altında o ülkelerde yazılmış edebi eserleri karşılaştırabilmek için, başlangıcından günümüze değin meydana gelen düşünce akımları tarihsel gelişim süreci içerisinde ele alınarak incelenir.

Batı Kültür Tarihi I : Bu derste, Batı ülkelerinin kültürleri sosyal, ekonomik, felsefi ve tarihsel açıdan ele alınıp, kültürlerinin oluşumları ve diğer dünya ülke kültürleri ile etkileşimleri öğrenciye aktarılır.

Türk Kültür Tarihi I : Türk kültürünün kaynakları, destanlar (Ergenekon, Manas destanları), yazıtlar, Kitâb-ı Dede Korkut, lügatler, Türk kültürünün evreleri, İslam öncesi Türk (Bozkır) kültürü, Türklerde sosyal yapı, aile, iktisadi hayat, günlük hayat, beslenme, giyim, köy ve şehir, eski Türk inancı, kanun (töre), adliye, edebi kültür ve sanat, yazı, el sanatları, devlet teşkilatı, hükümet, devlet meclisi, ortak yönetim, ülke, istiklal, ordu.

Mitoloji I: Karşılaştırmalı metin çalışmalarında ülkelerin kültürel değerlerini gösterebilmek amacıyla bu derste, Doğu ve Batı kültürlerinin temellerinde yatan mitolojik unsurların öğrencilere kazandırılması amaçlanır.

Edebiyatta Temel Kavramlar I :Edebiyat Biliminde yer alan epik, lirik, drama, roman öykü, masal, novel, kısa öykü, fabel vb. temel kavramlar kısa metin örnekleri ile öğrenciye aktarılır.


Edebi Akımlar I

Türk Dili I : Dilin tanımı, yeryüzündeki dil aileleri ve Türkçenin dünya dilleri arasındaki yeri, Türk yazı dilinin tarihi gelişimi, Türkçe kelimeleri tanıma yolları ve Türkçedeki fonetik hadiseler. Düzgün kompozisyon yazabilme becerisini kazandırmak.

Zorunlu Seçimlik Dersler (4 kredilik derslerden en az 1 tanesi ile 2 kredilik derslerden en az 2 tanesi seçilecek)

İngilizce I
Almanca I
Fransızca I
Rusça I
Çağ. İngiliz Ede. Seçme Metinler I
Çağ. Alman Ede. Seçme Metinler I
Bilgisayar Kullanımı I


2. Yarıyıl Zorunlu Dersler

Karşılaştırmalı Ede. Bil. Giriş II : Karşılaştırmalı Edebiyat çalışması yapabilmek ve değişik kültürlerin etkisi altında o ülkelerde yazılmış edebi eserleri karşılaştırabilmek için, başlangıcından günümüze değin meydana gelen düşünce akımları tarihsel gelişim süreci içerisinde ele alınarak incelenir


Batı Kültür Tarihi II : Bu derste, Batı ülkelerinin kültürleri sosyal, ekonomik, felsefi ve tarihsel açıdan ele alınıp, kültürlerinin oluşumları ve diğer dünya ülke kültürleri ile etkileşimleri öğrenciye aktarılır.


Türk Kültür Tarihi II : İslamiyet sonrası Türk kültür tarihi, Türklerin İslam Dini'ni kabulleri, İslam medeniyetinin Türk kültürüne etkileri, devlet yönetimi, kurumları, hukuk, adalet, sosyal hayat, fert, aile, toplum düzeni, beslenme, giyim-kuşam, günlük yaşam, şehirleşme, şehircilikle ilgili belirleyiciler, sanat ve edebiyat, musiki, eğitim, bilim, ekonomik hayat, sosyal güvenlik kurumları, esnaf teşkilatı.


Mitoloji II : Karşılaştırmalı metin çalışmalarında ülkelerin kültürel değerlerini gösterebilmek amacıyla bu derste, Doğu ve Batı kültürlerinin temellerinde yatan mitolojik unsurların öğrencilere kazandırılması amaçlanır.


Edebiyatta Temel Kavramlar II : Edebiyat Biliminde yer alan epik, lirik, drama, roman, öykü, masal, novel, kısa öykü, fabel vb. temel kavramlar kısa metin örnekleri ile öğrenciye aktarılır.

Edebi Akımlar II

Türk Dili II : Yapı bakımından kelimeler, kelime grupları, isim, sıfat, zamir, zarf, edat, fiil, cümle, yazılı kompozisyon türleri, sözlü kompozisyon türleri, konuşma uygulamaları, plânlı yazma uygulamaları, metin çözümlemeleri


Zorunlu Seçimlik Dersler ( 4 kredilik derslerden en az 1 tanesi ile 2 kredilik derslerden en az 2 tanesi seçilecek )

İngilizce II
Almanca II
Fransızca II
Rusça II
Çağ. İngiliz Ede. Seçme Metinler II
Çağ. Alman Ede. Seçme Metinler II
Bilgisayar Kullanımı II

2. SINIF 1. Yarıyıl Zorunlu Dersler

Avrupa Aydınlanması: Bu derste, Avrupa sanat, edebiyat ve felsefe akımlarını derinden etkileyen aydınlanma düşüncesi, bu düşüncenin yayılma nedenleri ve sonuçları örnek metinlerle açıklanır.

Romanın Tarihsel Gelişimi : Bu derste, düzyazı türüne giren romanın diğer edebi türlerden ayrılıp toplumlara göre başlangıcından günümüze değin ne gibi değişimlere uğradığı ve günümüzdeki konumunun ne olduğu anlatılır.

Şiirin Tarihsel Gelişimi: Bu derste, şiirin edebiyattaki gelişim evrelerinin önemli dönüm noktaları, edebi akımlardan ne denli etkilendiği ve felsefi düşünceler ışığında elde ettiği konum ele alınır.

Metin İnceleme Teknikleri: Metin inceleme Teknikleri dersinde, edebiyatta epik, lirik, drama, roman öykü, masal, novel, kısa öykü, fabl vb. yazılmış edebi metin türlerinin hangi tekniklerle ve nasıl inceleneceği amaçlanır.

Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi I: İnkılabın Tanımı, I.Dünya Savaşı'na kadar Osmanlı Devleti'ndeki gelişmeler, I.Dünya Savaşı, Mondros Ateşkes Anlaşması, Mustafa Kemal Paşa'nın Hayatına Genel Bir Bakış, Cemiyetler ve Faaliyetleri, Mustafa Kemal Paşanın Samsun'a çıkışı, Kongreler, Meclis-i Mebusan'ın Toplanması ve Misak-ı Milli, TMMM'nin Açılması, Sakarya Zaferine Kadar Milli Mücadele. Sakarya Zaferi, Milli Mücadele'nin Mali Kaynakları, Büyük Taarruz, Mudanya Mütarekesi, Saltanatın Kaldırılması, Lozan Barış Konferansı.

Zorunlu Seçimlik Dersler ( 4 kredilik derslerden 1 tanesi, çağdaş edebiyat derslerinden 1 tanesi ile 2 kredilik derslerden en az 1 tanesi seçilecek )

İmgebilime Giriş I
Osmanlıca I
Ortadoğu Kültürü ve Edebiyatı I
Çağ. Amerikan Edeb. Seçme Metinler I
Çağ. Avus. & İsviçre Edeb. Seçme Metinler I İngilizce III
Almanca III
Fransızca III
Rusça III

2. Yarıyıl Zorunlu Dersler

Bilimsel Araştırma Yöntemleri : Bu derste, öğrencilerin bilimsel bir araştırmayı ya da kendilerine verilen bir ödevi nasıl ve hangi kurallara bağlı kalınarak hazırlayacakları anlatılır. Bilimsel çalışmanın kural ve yöntemleri açıklanarak öğrencilerin bilimsel düşünme yetenekleri geliştirilir.

Tiyatronun Tarihsel Gelişimi :Bu derste, başlangıcından günümüze değin tiyatronun gelişimindeki önemli dönüm noktaları, edebi akımlardan ne denli etkilendiği ve felsefi düşünceler ışığında elde ettiği aydınlanmacı konumunun gösterilmesi amaçlanır.

Estetik

Eleştiri Kuram ve Yöntemleri : Bu derste, öğrenciye eleştirmenlerin kullandığı eleştiri kuramları ve yöntemleri ile bu kuramların ışığı altında bir sanat eserinin, nasıl ve hangi bağlamda eleştirisinin yapılabileceği anlatılır.

Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi II: Cumhuriyetin İlanı, Halifeliğin Kaldırılması, 1924 Anayasası, Çok Partili Yaşam Deneyimi, Şeyh Sait Ayaklanması, Cumhuriyete Karşı Diğer Tepkiler. Harf İnkılabı, Üniversite Reformu, Tarih ve Dil İnkılabı, Ekonomi, Maliye ve Sosyal Yaşamla İlgili İnkılaplar, Hukuk Alanında İnkılaplar, Atatürk Döneminde Türkiye'nin İç ve Dış Siyaseti, Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik, İnkılapçılık, Atatürk'ün Ölümünün İç ve Dış Yankıları, Atatürk'ün Vefatından Sonra Türkiye'de İç ve Dış Gelişmeler.

Zorunlu Seçimlik Dersler ( 4 kredilik derslerden 1 tanesi, çağdaş edebiyat derslerinden 1 tanesi ile 2 kredilik derslerden en az 1 tanesi seçilecek )

İmgebilime Giriş II
Osmanlıca II
Ortadoğu Kültürü ve Edebiyatı II
Çağ. Amerikan Edeb. Seçme Metinler II
Çağ. Avus.&İsviçre Edeb. Seçme Metinler II
İngilizce IV
Almanca IV
Fransızca IV
Rusça IV

3. SINIF 1. Yarıyıl Zorunlu Dersler

Felsefe Tarihi I : Bu derste, başlangıcından günümüze değin ortaya çıkan değişik felsefi görüş ve düşünceler ele alınır ve öğrencilerin karşılaştırmalı bir çalışmada dikkat etmeleri gereken noktalara dikkatlerinin çekilmesi amaçlanır.

Türk Edebiyatı I: Kendi edebiyatını yakından tanımadan başka ulusların edebiyatını anlamada güçlük çekileceği savından hareketle öğrencilere bu derste, başlangıcından günümüze Türk Edebiyatı, edebi akımları, yazarları ve eserlerinin tanıtılması öngörülmektedir.

Türk Edebiyatından Seç.Met.: Bu derste, Türk Edebiyatının önde gelen yazarlarının eserlerinden seçilmiş örnek metinler karşılaştırılmalı edebiyat bilimi değerlendirme kriterleri altında incelenerek hangi yabancı edebi etkilerin altında kaldığının tespiti amaçlanır.

Uygulamalı Eleştiri : Eleştiri kuram ve yöntemlerinin bilimsel alanda yazınsal eserlere uygulanması

Karş.Edebiyat Semineri I : Bu derste,öğrencilerden,Türk ve Dünya Edebiyatına ait yazarların eserleri karşılaştırmaları ve bu çalışma yapılırken de daha önce öğrendikleri karşılaştırma yöntemlerini kullanmaları istenecektir.

Zorunlu Seçimlik Dersler ( 4 kredilik derslerden 1 tanesi, çağdaş edebiyat derslerinden 1 tanesi ile 2 kredilik derslerden en az 1 tanesi seçilecek )

Çocuk ve Gençlik Edebiyatı I
Diksiyon I
Yaratıcı Yazarlık
Çağ. Fransız Edeb. Seç. Met. I
Çağdaş Bulgar Romanı I
İngilizce Edebi Çeviri I
Almanca Edebi Çeviri I
Fransızca Edebi Çeviri I
Almanca V
İngilizce V
Fransızca V
Rusça V

2. Yarıyıl Zorunlu Dersler

Karşılaştırmalı Metin Analizi: Bu derste, Türk Edebiyatı ile çeşitli yabancı edebiyatlardan seçilmiş (orijinal) dildeki Metinler birbirleriyle dilsel ve metin içeriği yönünden karşılaştırılarak metinlerin analizleri yapılacaktır.

Felsefe Tarihi II : Bu derste, başlangıcından günümüze değin ortaya çıkan değişik felsefi görüş ve düşünceler ele alınır ve öğrencilerin karşılaştırmalı bir çalışmada dikkat etmeleri gereken noktalara dikkatlerinin çekilmesi amaçlanır.

Türk Edebiyatı II : Kendi edebiyatını yakından tanımadan başka ulusların edebiyatını anlamada güçlük çekileceği savından hareketle öğrencilere bu derste, başlangıcından günümüze Türk Edebiyatı, edebi akımları, yazarları ve eserlerinin tanıtılması öngörülmektedir.

Dünya Edeb. Seçme Metinler : Edebiyata damgasını vurmuş değişik ülke yazar ve eserlerinden seçilen metinlerin bu derste ele alınarak incelenmesi ve bu, eserlere yansıyan çeşitli ülke yazarlarının düşünceleri ile yine çeşitli edebi eserlere yansımalarının ve kültürel değerlerin tespiti amaçlanmaktadır.

Karş.Edebiyat Semineri II

Zorunlu Seçimlik Dersler ( 4 kredilik derslerden en az 1 tanesi, edebi çeviri derslerinden en az 1 tanesi ile 2 kredilik derslerden en az 1 tanesi seçilecek )

Çocuk ve Gençlik Edebiyatı II
Diksiyon II
Kısa Öykü İncelemesi
Çağ. Fransız Edeb. Seç. Met. II
Çağdaş Bulgar Romanı II
İngilizce Edebi Çeviri II
Almanca Edebi Çeviri II
Fransızca Edebi Çeviri II
Almanca VI
İngilizce VI
Fransızca VI
Rusça VI


4. SINIF 1. Yarıyıl Zorunlu Dersler

Çağdaş Türk Edebiyatı I : Bu derste, Türk Edebiyatı'na damgasına vurmuş çağdaş Türk yazarlarının eserleri ele alınarak, diğer derslerde öğrenilen eleştiri kuramları yardımıyla analizlerinin yapılması hedeflenir.

Karş. Edebiyat Semineri III: Bu derste,öğrencilerden,Türk ve Dünya Edebiyatına ait yazarların eserleri karşılaştırmaları ve bu çalışma yapılırken de daha önce öğrendikleri karşılaştırma yöntemlerini kullanmaları istenecektir.

Genel Dilbilim I : Bu derste öğrencilere, bir dilin fonetik, fonolojik, leksik, morfolojik, sentaks vs. yapılarının aktarılması ile yine bir dilin eş ve art zamanlı süreçlerinin aktarılması amaçlanır.

Dram Sanatı ve Uygulama I

Zorunlu Seçimlik Dersler ( 4 kredilik derslerden en az 1 tanesi, edebi çeviri derslerinden en az 1 tanesi ile 2 kredilik derslerden en az 1 tanesi seçilecek )

İngilizce Edebi Çeviri III
Almanca Edebi Çeviri III
Fransızca Edebi Çeviri III
Almanca VII
İngilizce VII
Fransızca VII
Rusça VII
Edebiyat ve Görsel Sanatlar I
Türk ve dünya sinemasından örnek filmler
Alımlama Estetiği
Çağ. Balkan Edeb. Seç. Met. I
Çağ. Arap. Edeb. Seç. Met. I
Popüler Kültür
Türk Sineması
Dram Sanatı ve Uygulama I

2. Yarıyıl Zorunlu Dersler

Çağdaş Türk Edebiyatı II : Bu derste, Türk Edebiyatı'na damgasını vurmuş çağdaş Türk yazarlarının eserleri ele alınıp, diğer derslerde öğrenilen eleştiri kuramlar yardımıyla analiz edilmesi, yazarın okuyucusuna aktarmak istediği bilgiler doğrultusunda öğrencilere çağdaş düşüncelerin aktarılması hedeflenir.

Karş. Edebiyat Semineri IV

Genel Dilbilim II

Dram Sanatı ve Uygulama II

Zorunlu Seçimlik Dersler ( 4 kredilik derslerden en az 1 tanesi, edebi çeviri derslerinden en az 1 tanesi ile 2 kredilik derslerden en az 1 tanesi seçilecek )

İngilizce Edebi Çeviri IV
Almanca Edebi Çeviri IV
Fransızca Edebi Çeviri IV
Almanca VIII
İngilizce VIII
Fransızca VIII
Rusça VIII
Edebiyat ve Görsel Sanatlar II
Bilim Kurgu
Çağ. Balkan Edeb. Seç. Met. II
Çağ. Arap. Edeb. Seç. Met. II
Dünya Sineması
Yazışma Teknikleri




Osmangazi Üniversitesi'nden arkadaşların programlara dair daha güncel yorumlarını, eklenmesi ya da düzeltilmesi gereken detaylar konusunda katılımlarını beklemekteyiz...



4 yorum:

Adsız,  4 Haziran 2008 01:18  

Ben neler okutulduğunu unutmuşken imdadıma bölümün Erasmus bilgi baketi yetişti. Aşağıdaki linkte osmangazi Üniversitesi'nin Karşılaştırmalı Edebiyat bölümüde okutulan derslere izlekleri ve kaynak kitapları görebilirsiniz;benim mezun olduğum 2005 devresinde de liste çok az noksanla beraber aşağı yukarı aynıydı.

http://www.ogu.edu.tr/ects/bolumdetay.aspx?F=2&B=202

Adsız,  18 Haziran 2008 10:10  

Ben de gönderdiğim linki inceledim Sanem'cim. Güzel bir döküm olmuş.Çok teşekkrüler ilgilendiğin için.

Adsız,  13 Temmuz 2008 10:44  

ben bu sene yabancı dilden seçim yapacağım bu bölümü yeni keşfettim merka ettiğim şu; ben bu bölümü bitirdiğimde gerçekten en az 2 dil biliyor olacakmıyım yoksa seçtiğim 1 dil üzerinde mi yoğunlaşacağım? cevap yazarsanız sevinirim

Adsız,  13 Temmuz 2008 11:38  

Sayın Ezgi Güneşer,
Bilgi Üniversitesi'nde zorunlu olarak ikinci yabancı dil dersi yok; isteğe bağlı açılan seçmeli derslere katılarak ikinci, üçüncü yabancı dil öğrenme şansınız var. Osmangazi Üniversitesi'nde ise ilan edilen ders programlarına ve içeriklerine göre ikinci yabancı dil zorunlu dersler arasında gösteriliyor. Zorunlu dersler ile ilgili en güncel bilgiyi halen Osmangazi'de okuyan veya mezun olmuş arkdaşlardan öğrenebileceğimize inanıyorum. Elbette üniversite eğitimi dışında farklı imkanlarla da dil öğrenirseniz ve karşılaştırmalı edebiyatta eserleri mümkün olduğunca kendi orjinal dillerinden okursanız edebiyattan daha çok zevk alacağınız aşikardır.
Tercihlerinizde sizin için en doğru olan ve seveceğiniz mesleği seçmenizi temmenni ederim.

Site Hakkında...

Karşılaştırmalı Edebiyat şimdiye kadar
kez ziyaret edildi. İlginize teşekkür ederiz ::
© 2006-2010 9Kare.Net Yazı İşleri Ürünüdür :: iletişim ::
Resized Header Image Copyright © DHester by freewebpageheaders.com

© Blogger templates The Professional Template Tasarım: Ourblogtemplates.com 2008


PageRank Checking Icon

Takipçilerimiz